Bitzer - Czynniki chłodnicze - Raport wydanie 21 Drukuj
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Data dodania: 20.10.2020


Najnowszy Refrigerant Report firmy Bitzer, tradycyjnie już publikowany co 2 lata przedstawia podobnie jak poprzednie wydania aktualną sytuację na rynku czynników chłodniczych.

20201020 schiessl bitzer

 

W broszurze w wyczerpujący sposób zostały opisane wszystkie czynniki chłodnicze, mające obecnie istotne znaczenie w technice chłodniczej, klimatyzacyjnej i pompach ciepła. W porównaniu do ostatniej edycji w październiku 2018 roku raport nie zawiera znaczących zmian. Na liście czynników pojawiło się kilka nowych substancji należących do grupy mieszanin HFO/HFC, czynników zyskujących z każdym rokiem coraz większe znaczenie. Przykładem takiej nowości jest czynnik R471A firmy Honeywell, mieszanina R1234ze(E) / R1336mzz(E) / R227ea, sklasyfikowany jako czynnik niepalny (grupa A1) o bardzo niskim GWP wynoszącym 148.

 

LINK DO POBRANIA: https://www.schiessl.pl/pl/aktualnosci1/bitzer-czynniki-chlodnicze-raport-wydanie-21

 

Na stronach końcowych broszury zestawiono podsumowanie własności czynników przedstawionych w raporcie, obszarów ich zastosowania oraz przeznaczonych do nich olejów.