Ekologiczne chłodzenie w supermarketach |
Data dodania: 12.10.2009 |
Obecnie, większość chłodniczych lad wystawowych i chłodziarek w supermarketach wykorzystuje fluorowane gazy cieplarniane jako czynniki chłodnicze. Wycieki prowadzą do wydzielania się czynników chłodniczych, co przyczynia się do efektu cieplarnianego. Ponadto, jeśli ilość czynnika chłodniczego jest zbyt niska, spada wydajność chłodni, a uzupełnienie czynnika wymaga poniesienia dodatkowych kosztów. Należy jeszcze wspomnieć o tym, iż przepisy UE dotyczące gazów fluorowanych, które weszły w życie w 2007 roku, spowodowały wzrost kosztu używania gazów FC i HFC w zakładach chłodniczych. Wszystko to sprawia, iż operatorzy takich obiektów są niezwykle zainteresowani alternatywnymi rozwiązaniami. Jednocześnie, w świetle zmian klimatycznych, wydajność energetyczna i redukcja emisji gazów cieplarnianych stają się coraz ważniejsze. Do osiągnięcia tego może przyczynić się wzmożone użycie naturalnych czynników chłodniczych w chłodnictwie w supermarketach.
„Chłodzenie w supermarketach również może być przyjazne dla środowiska” zauważa Monika Witt, Dyrektor generalny eurammon, inicjatywy na rzecz naturalnych czynników chłodniczych. „Na przykład, wykorzystanie dwutlenku węgla jest przydatne w wydajnych energetycznie chłodniach i tylko w nieznaczny sposób przyczynia się do efektu cieplarnianego. W dodatku CO2 jest niezwykle tani i ogólnodostępny.”
Pionierskie rozwiązanie wykorzystujące dwutlenek węgla i węglowodory |
POLECAMY WYDANIA SPECJALNE
-
Pompy ciepła 2023-2024
-
Pompy ciepła 2021-2022
-
Pompy ciepła 2022-2023
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023
-
Pompy ciepła 2020-2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020
-
Pompy ciepła 2019-2020
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2019