Specyfika oraz technologia mrożenia dań gotowych |
Data dodania: 28.04.2015 |
Żywność mrożona, a przede wszystkim dania gotowe, cechuje wysoka innowacyjność w zakresie składowania produktu finalnego ze względu na duże zróżnicowanie pod względem technologicznym, surowcowym, rynkowym i marketingowym. Do głównych czynników marketingowych należą aspekty związane z percepcją konsumencką, rozwojem marek i strategiami pozycjonowania [3, 5]. Produkcja mrożonych dań gotowych łączy procesy obróbki kulinarnej z utrwaleniem zamrażalniczym w ramach jednego cyklu produkcyjnego. Początki produkcji tej żywności przypadają na lata bezpośrednio po II wojnie światowej w USA, w Europie – na połowę lat 50. Obserwowany w skali światowej stały rozwój żywności wygodnej potwierdza, że ta gałąź wytwarzania jest zjawiskiem trwałym i związanym z trybem życia współczesnego człowieka. Mrożone dania gotowe w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność, o czym świadczy wielkość grupy konsumentów. Do niedawna wynikało to z chęci odciążenia pracujących zawodowo kobiet, prowadzących jednocześnie gospodarstwa domowe, jednak faktem jest, że „kuchnie domowe”, przy coraz bardziej powszechnym deficycie czasu, nadal stanowią w skali światowej miejsce pracy o największej liczbie zatrudnionych i najgorszej organizacji i wydajności. Rozwijanie przemysłowej produkcji żywności o wysokim stopniu przetworzenia ma również istotne zalety ekonomiczne i ekologiczne [6].
Żywność wygodna, czyli żywność o wysokim stopniu przetworzenia, to produkty, które powstają z surowców przetworzonych w takim stopniu, by przygotowanie z nich posiłku wymagało minimalnej obróbki kulinarnej. Powinny być jednocześnie lekkie, tj. niskotłuszczowe, niskosolne, niskocukrowe [6]. Wśród żywności wygodnej wyróżnia się produkty:
Produkty te powinny być tak zabezpieczone, aby możliwa była ich bezpieczna dystrybucja, sprzedaż i przechowywanie. Posiadają wiele zalet, a za ich stosowaniem przemawiają również względy zdrowotne. W trakcie mrożenia produkty spożywcze tracą mniej składników odżywczych niż podczas utrwalania innymi metodami [5].
Półprodukty kulinarne
(...)
Półprodukty ziemniaczane
(...)
Półprodukty mączne
(...)
Gotowe dania mrożone
(...)
Podsumowanie
Mrożone dania gotowe to grupa asortymentowa stworzona z myślą o ludziach oraz ich rodzinach, którzy nie mogą sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie obiadów. Rynek tych wyrobów rozwija się z różnym natężeniem w zależności od kategorii produktowej. Wzrost popytu na wyroby zarówno o charakterze innowacyjnym, jak i tradycyjnym, w istotny sposób przyczynił się do skrócenia czasu przyrządzania posiłków.
dr inż. Beata GRABOWSKA
LITERATURA: [1] GÓRECKA A.: Efektywność i automatyzacja produkcji żywności. Przemysł Spożywczy. 2006. 6. 20–21. [2] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Najczęściej wybierane marki na rynku żywności mrożonej. Przemył Spożywczy. 2008. 12. 38–41. [3] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Konsumenci żywności mrożonej. Przemysł Spożywczy. 2004. 9. 2–6. [4] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Rynek żywności mrożonej. Przemysł Spożywczy. 2006. 9. 17–19. [5] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Żywność mrożona a zachowania nabywcze konsumentów. Przemysł Spożywczy. 2011. 9. 2–7. [6] GRUDA Z., POSTOLSKI J.: Zamrażanie żywności. WNT. Warszawa. 1999. [7] GRZESIŃSKA W.: Schładzanie jak błyskawica. Przegląd Gastronomiczny. 2005. 12. 7–9. [8] PAWLONKA G., BETLIŃSKI Ł.: Mrożenie i schładzanie ciekłymi gazami wczoraj i dziś. Przemysł Spożywczy. 2005. 10. 32–34. [9] Materiał źródłowy: http://www.iglotex.pl [10] Materiał źródłowy: http://www.linde-gaz.pl [11] Materiał źródłowy: Mrożone dania gotowe. Przemysł Spożywczy. 2010. 9. 10. |
POLECAMY WYDANIA SPECJALNE
-
Pompy ciepła 2023-2024
-
Pompy ciepła 2021-2022
-
Pompy ciepła 2022-2023
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023
-
Pompy ciepła 2020-2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020
-
Pompy ciepła 2019-2020
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2019