Specyfika oraz technologia mrożenia dań gotowych
Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 
Data dodania: 28.04.2015

Żywność mrożona, a przede wszystkim dania gotowe, cechuje wysoka innowacyjność w zakresie składowania produktu finalnego ze względu na duże zróżnicowanie pod względem technologicznym, surowcowym, rynkowym i marketingowym. Do głównych czynników marketingowych należą aspekty związane z percepcją konsumencką, rozwojem marek i strategiami pozycjonowania [3, 5].

Produkcja mrożonych dań gotowych łączy procesy obróbki kulinarnej z utrwaleniem zamrażalniczym w ramach jednego cyklu produkcyjnego. Początki produkcji tej żywności przypadają na lata bezpośrednio po II wojnie światowej w USA, w Europie – na połowę lat 50. Obserwowany w skali światowej stały rozwój żywności wygodnej potwierdza, że ta gałąź wytwarzania jest zjawiskiem trwałym i związanym z trybem życia współczesnego człowieka. Mrożone dania gotowe w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność, o czym świadczy wielkość grupy konsumentów. Do niedawna wynikało to z chęci odciążenia pracujących zawodowo kobiet, prowadzących jednocześnie gospodarstwa domowe, jednak faktem jest, że „kuchnie domowe”, przy coraz bardziej powszechnym deficycie czasu, nadal stanowią w skali światowej miejsce pracy o największej liczbie zatrudnionych i najgorszej organizacji i wydajności. Rozwijanie przemysłowej produkcji żywności o wysokim stopniu przetworzenia ma również istotne zalety ekonomiczne i ekologiczne [6].

 

 

2015 04 88 1

 

 

Żywność wygodna, czyli żywność o wysokim stopniu przetworzenia, to produkty, które powstają z surowców przetworzonych w takim stopniu, by przygotowanie z nich posiłku wymagało minimalnej obróbki kulinarnej. Powinny być jednocześnie lekkie, tj. niskotłuszczowe, niskosolne, niskocukrowe [6]. Wśród żywności wygodnej wyróżnia się produkty:

  • po pełnym zakresie obróbki wstępnej i przygotowane do obróbki cieplnej (ready to cook) – mrożone półprodukty kulinarne,
  • produkty po obróbce cieplnej i utrwaleniu, przed spożyciem wymagają jedynie restytucji lub podgrzania (ready to eat) – mrożone wyroby gotowe do spożycia [6, 2].

 

Produkty te powinny być tak zabezpieczone, aby możliwa była ich bezpieczna dystrybucja, sprzedaż i przechowywanie. Posiadają wiele zalet, a za ich stosowaniem przemawiają również względy zdrowotne. W trakcie mrożenia produkty spożywcze tracą mniej składników odżywczych niż podczas utrwalania innymi metodami [5].

 

 

2015 04 88 2

 

 

Półprodukty kulinarne

 

(...)

 

Półprodukty ziemniaczane

 

(...)

 

Półprodukty mączne

 

(...)

 

Gotowe dania mrożone

 

(...)

 

 

Podsumowanie

 

 

Mrożone dania gotowe to grupa asortymentowa stworzona z myślą o ludziach oraz ich rodzinach, którzy nie mogą sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie obiadów. Rynek tych wyrobów rozwija się z różnym natężeniem w zależności od kategorii produktowej. Wzrost popytu na wyroby zarówno o charakterze innowacyjnym, jak i tradycyjnym, w istotny sposób przyczynił się do skrócenia czasu przyrządzania posiłków.

 

 

dr inż. Beata GRABOWSKA
Politechnika Wrocławska,
Wydział Mechaniczno-Energetyczny,
Zakład Podstaw Konstrukcji
i Maszyn Przepływowych

 

 

LITERATURA:

[1] GÓRECKA A.: Efektywność i automatyzacja produkcji żywności. Przemysł Spożywczy. 2006. 6. 20–21.

[2] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Najczęściej wybierane marki na rynku żywności mrożonej. Przemył Spożywczy. 2008. 12. 38–41.

[3] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Konsumenci żywności mrożonej. Przemysł Spożywczy. 2004. 9. 2–6.

[4] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Rynek żywności mrożonej. Przemysł Spożywczy. 2006. 9. 17–19.

[5] GÓRSKA-WARSEWICZ H.: Żywność mrożona a zachowania nabywcze konsumentów. Przemysł Spożywczy. 2011. 9. 2–7.

[6] GRUDA Z., POSTOLSKI J.: Zamrażanie żywności. WNT. Warszawa. 1999.

[7] GRZESIŃSKA W.: Schładzanie jak błyskawica. Przegląd Gastronomiczny. 2005. 12. 7–9.

[8] PAWLONKA G., BETLIŃSKI Ł.: Mrożenie i schładzanie ciekłymi gazami wczoraj i dziś. Przemysł Spożywczy. 2005. 10. 32–34.

[9] Materiał źródłowy: http://www.iglotex.pl

[10] Materiał źródłowy: http://www.linde-gaz.pl

[11] Materiał źródłowy: Mrożone dania gotowe. Przemysł Spożywczy. 2010. 9. 10.

 

POLECAMY WYDANIA SPECJALNE

  • Pompy ciepła 2023-2024

  • Pompy ciepła 2021-2022

  • Pompy ciepła 2022-2023

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023

  • Pompy ciepła 2020-2021

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020

  • Pompy ciepła 2019-2020

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2019

Katalog firm chłodnictwo, klimatyzacja, wentylacja

CHŁODNICTWO: Agregaty (chillery) chłodzone powietrzem, Agregaty (chillery) chłodzone wodą, Agregaty absorpcyjne, Agregaty skraplające, Aparatura kontrolno-pomiarowa, Chłodnice, Chłodnictwo w transporcie, Chłodziwa i nośniki ciepła, Czynniki chłodnicze, Dry-coolery, Drzwi chłodnicze (okucia, akcesoria), Elementy rozprężające, Filtry - osuszacze czynnika chłodniczego, Komory chłodnicze i zamrażalnicze, Kontenery chłodnicze, Maszyny do produkcji lodu (płatkarki, kostkarki), Materiały termoizolacyjne, Meble chłodnicze i zamrażalnicze, Monobloki chłodnicze, Odolejacze, separtory, Oleje sprężarkowe, Płyty warstwowe, Pompy cyrkulacyjne, Silniki, Siłowniki, Sprężarki chłodnicze, Tunele mroźnicze (kriogeniczne), Układy i aparatura regulacyjna, zabezpieczająca i nadzorująca, Urządzenia rozmrażające, Wieże chłodnicze, Wyłączniki i przekaźniki czasowe, Wymienniki ciepła (parowacze, skraplacze), Wymienniki płytowe, Zasobniki chłodu, Zawory, Zespoły spręzarkowe, Pozostałe akcesoria, Projektowanie, badania, doradztwo techniczne, certyfikacja.

KLIMATYZACJA i WENTYLACJA: Aparatura kontrolno-pomiarowa, Aparaty grzewczo-wentylacyjne, Centrale klimatyzacyjne monoblokowe, Centrale klimatyzacyjne rooftop, Centrale klimatyzacyjne sekcyjne, Chłodnice/nagrzewnice kanałowe, Czerpnie i wyrzutnie, Filtry powietrza, Kanały wentylacyjne, Klapy ppoż. (oddymiające, odcinające), Klimakonwektory, Klimatyzacja samochodowa, Klimatyzatory kompaktowe (przenośne, okienne), Klimatyzatory split, Klimatytory multi splity, Kolektory słoneczne, Kratki, nawiewniki, dysze, Kurtyny powietrzne, Materiały termoizolacyjne, Nasady kominowe, wywietrzniki, Nawilżacze (parowe, zraszające, ultradźwiękowe, komory zraszania), Oczyszczacze powietrza, Odciągi miejscowe, Okapy kuchenne, Osuszacze powietrza, Pompy ciepła, Pompy cyrkulacyjne, Przepustnice, Rekuperatory i regeneratory do odzysku ciepła, Siłowniki, Stropy, belki chłodząco-grzejące, Systemy Super Multi, Szafy klimatyzacji precyzyjnej, Tłumiki hałasu, Układy i aparatura regulacyjna, zabezpieczająca i nadzorująca, Wentylatory dachowe, Wentylatory oddymiające, przeciwwybuchowe, chemoodporne, Wentylatory osiowe, Wentylatory promieniowe, Wentylatory strumieniowe (oddymiające), Wymienniki gruntowe, Pozostałe akcesoria, Projektowanie, badania, doradztwo techniczne, certyfikacja.

MATERIAŁY, NARZĘDZIA, PRZYRZĄDY, AKCESORIA: Izolacje akustyczne, termiczne, Materiały i przyrządy lutownicze i spawalnicze, Materiały uszczelniające, Narzędzia, Rury, kształtki, akcesoria, Urzadzenia i środki czyszczące, Urządzenia do inspekcji i czyszczenia systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych, Urządzenia do usuwania i napełniania instalacji chłodniczych; recyklingu czynników chłodniczych, Wibroizolacje, Zamocowania i tłumiki drgań.

INNE: Zrzeszenia i organizacje, Oprogramowanie komputerowe, Portale internetowe, Targi, wystawy, szkolenia.