Zintegrowany system schładzania Freshline® Pełna kontrola nad temperaturą sypkich i suchych składników |
Data dodania: 15.11.2016 | |
Dla wielu producentów żywności kontrolowanie temperatury suchych i sypkich składników na linii produkcyjnej, np. mąki, może stanowić duże wyzwanie. Aby wyjść naprzeciw ich potrzebom, eksperci Air Products opracowali konkurencyjne rozwiązanie: zintegrowany system schładzania Freshline®.
Pełna kontrola nad temperaturą suchych i sypkich składników, jaką daje technologia Freshline®, przyczynia się do podnoszenia jakości produktów i zmniejszenia ilości odpadów. Rozwiązanie zapewnia też bezpieczną, obojętną atmosferę i podnosi wydajność procesów produkcyjnych. Jest to bardzo cenna innowacja dla polskich producentów żywności, którzy konkurują jakością zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą
Łatwa obsługa i niezawodność to kluczowe zalety zintegrowanego systemu schładzania Freshline®, dostosowanego do konkretnych potrzeb producenta. Technologia polega na wtryskiwaniu ciekłego azotu do rury przesyłowej, którą na terenie zakładu dostarczane są suche składniki spożywcze, jak np mąka. Tam następuje schłodzenie produktu w strumieniu powietrza do wymaganej temperatury, umożliwiając zapewnienie optymalnych warunków do przetwarzania lub przechowywania.
System zintegrowanego schładzania Freshline® przeznaczony jest przede wszystkim dla przemysłu piekarniczego i cukierniczego, gdzie suche i sypkie produkty są kluczowym składnikiem wyrobów. Ponieważ mąka jest zazwyczaj przechowywana w zbiornikach na wolnym powietrzu, latem jej temperatura wzrasta. Producenci żywności muszą brać ten fakt pod uwagę i odpowiednio dostosowywać swoje receptury. Nie jest to sytuacja idealna, ale można jej uniknąć stosując technologię ww. technologię, która pozwala utrzymać stałą temperaturę produktu przez cały rok. Dzięki zastosowaniu azotu, który nie powoduje zawil- gocenia, można precyzyjnie obniżyć i kontrolować temperaturę suchego składnika. Dodatkowo system Freshline® zapewnia atmosferę obojętną zapobiegającą niepożądanym wybuchom pyłowym substancji sypkich podczas transportu.
Polska jest jednym z liderów w produkcji ciastek i herbatników w Europie Centralnej, a sprzedaż tych produktów rośnie z roku na rok. Wykorzystanie nowego rozwiązania Air Products może stanowić istotne wsparcie dla producentów w ekspansji i zdobywaniu nowych rynków. Z kolei w konkurencyjnym segmencie piekarniczym, gdzie tak istotne są innowacja i najwyższa jakość, zintegrowany system schładzania Freshline® pozwala podnosić wydajność procesów zapewniając jednocześnie wysoką jakość produktów końcowych.
|
PODOBNE ARTYKUŁY:
POLECAMY WYDANIA SPECJALNE
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2024
-
Pompy ciepła 2023-2024
-
Pompy ciepła 2021-2022
-
Pompy ciepła 2022-2023
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023
-
Pompy ciepła 2020-2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020
-
Pompy ciepła 2019-2020