Problemy techniczne i ekonomiczne, związane z recyklingiem materiałowym i chemicznym odpadów opakowaniowych z polimerów syntetycznych, skłoniły do poszukiwań nowych materiałów, które można poddać recyklingowi organicznemu. W wielu wypadkach nie da się wyeliminować tworzyw sztucznych z codziennego życia, są np. doskonałymi izolatorami i mają świetne własności konstrukcyjne, ale ponad połowa z nich jest wykorzystywana do pakowania produktów, których użycie jest jednorazowe.
I właśnie dla takich artykułów coraz częściej opakowania z tworzyw na bazie ropy naftowej zastępuje się opakowaniami z odnawialnych źródeł tj.: kukurydzy, ryżu, buraków cukrowych czy ziemniaków. Wprowadzenie Przemysł opakowaniowy w ostatnich czasach rozwija się bardzo intensywnie, a związane jest to głównie z postępem technicznym w przemyśle spożywczym, rozwojem gospodarczym oraz zaawansowaną technologią. Następstwem tego jest powstawanie nowych generacji materiałów opakowaniowych, które pozwoliłyby utrzymać, a nawet poprawić jakość pakowanego produktu, co jest niezbędnym walorem szczególnie w przemyśle spożywczym [27]. Głównym zadaniem opakowania jest zachęcanie potencjalnego klienta do zakupu. Jednak obecnie coraz częściej mówi się o tzw. opakowaniach funkcjonalnych, które nie tylko informowałyby konsumenta, ale także ułatwiały korzystanie z produktów. Dotyczy to głównie dbania o jakość zapakowanego produktu [10, 30]. W literaturze [2, 4, 5, 12, 26] można spotkać się z różnymi definicjami pojęcia opakowanie. Generalnie można je zdefiniować, jako gotowy wybór, zazwyczaj posiadający odpowiednią konstrukcję, mający za zadanie ochronę opakowanego produktu przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych, umożliwiający przemieszczanie towarów podczas magazynowania, transportu, sprzedaży i użytkowania, informujący o zawartości, a dzięki swej estetyce oddziaływujący na kupującego oraz posiadający walory ekonomiczne [23, 36]. Mrożona żywność a opakowania Opakowanie jako element integralnie związany z produktem zamrożonym powinno przeciwdziałać niekorzystnym zmianom jakościowym w produktach spożywczych, zachodzącym podczas zamrażania, przechowywania i obrotu handlowego, a zatem powinien spełniać następujące kryteria: • ograniczać zmiany wilgotności, • stanowić barierę dla tlenu i światła, • ograniczać straty lotnych składników aromatycznych, • ułatwiać składowanie, transport, magazynowanie oraz dystrybucję mrożonych produktów spożywczych, • wpływać na atrakcyjność handlową. Warunkiem spełnienia tych wymagań jest: • odpowiedni kształt i wielkość opakowania (umożliwiające szybkie zamrażania), • mała przepuszczalność dla pary wodnej (przeciwdziałanie parowaniu i sublimacji lodu), • szczelność (wypływ produktu w czasie rozmrażania), • dobre przyleganie do produktu (mniejszy opór cieplny w czasie zamrażania oraz zmniejszenie możliwości osadzania się lodu na wewnętrznej części opakowania podczas przechowywania), • odpowiednia elastyczność (produkt w procesie zamrażania zwiększa swoją objętość), • odporność na niskie i wysokie temperatury, • wodoszczelność i tłuszczoszczelność, • zdolność przyjmowania nadruku [13]. Właściwości użytkowe mogą być w szerokim zakresie modyfikowane w czasie procesu przerobowego przez stosowanie dodatków oraz specjalnych zabiegów technologicznych. Przemysł chłodniczy dysponuje stosunkowo wąskim wachlarzem opakowań, które odpowiadają tym cechom, a mianowicie: 1. folie: HDPE, PP, PS 2. laminaty: • polietylen/poliester, • PE/folia aluminiowa/ papier/PE [13]. |