Amoniakalne instalacje chłodnicze - warsztaty Drukuj
Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
Data dodania: 22.12.2011

W dniu 20.10.2011 r. w Kujawsko-Pomorskim Centrum Szkoleń i Certyfikacji KFCh, przy udziale Uniwersytetu Technologiczno - Przyrodniczego w Bydgoszczy i pod honorowym patronatem KFCh, odbyły się warsztaty dotyczące amoniakalnych instalacji chłodniczych. Spotkanie dedykowane było dla osób sprawujących nadzór nad amoniakalnymi instalacjami chłodniczymi – np. dyrektorów technicznych, głównych mechaników i energetyków.

 

2011_12_10a
Uczestnicy warsztatów

 

Otwarcia warsztatów dokonali Starosta Powiatu Bydgoskiego Wojciech Porzych i Prezes Krajowego Forum Chłodnictwa Grzegorz Michalski, który podziękował gościom za przybycie i wskazał najważniejsze cele spotkania.
W warsztatach chłodników uczestniczyło ponad 30 specjalistów z całej Polski sprawujących nadzór nad funkcjonowaniem amoniakalnych instalacji chłodniczych z 20 firm zajmujących się przetwórstwem: warzyw, owoców, mięsa i mleka oraz zaproszeni goście. W organizację i przeprowadzenie tego interesującego wydarzenia zaangażowały się także firmy jak m. in.: GEA Grasso sp. z o.o., Danfoss Poland sp. z o.o. oraz COLDEX Przemysłowe Instalacje Chłodnicze.
Spotkanie, mające na celu uzyskanie i poszerzenie konkretnej wiedzy n.t. problematyki eksploatacji instalacji i gospodarki energetycznej w chłodnictwie amoniakalnym, podzielone zostało na dwie części. Pierwszą część w zakresie teorii poprowadził pan Piotr Kamecki, który połączył zagadnienia czysto teoretyczne z praktyką instalacyjną. Wskazane zostały możliwości optymalizacji instalacji zarówno pod kątem doboru urządzeń jak i parametrów pracy układu np.: temperatury skraplania. Pan Kamecki w swoim wystąpieniu zwrócił również uwagę na prawidłowy dobór skraplaczy.

 

2011_12_10b 2011_12_10c
Na zdjęciach od lewej: Piotr Kamecki, Andrzej Wesołowski

 

Kolejną prezentację przedstawił dr inż. Andrzej Wesołowski, gość honorowy warsztatów, inżynier chłodnictwa z wieloletnią praktyką w międzynarodowych firmach, w tym ponad 20-letnią w Stanach Zjednoczonych. W swoim wystąpieniu zwrócił uwagę zebranych na odpowiednie przygotowanie parametrów wody i jej uzdatnianie. Przedstawił również nowatorskie rozwiązanie w postaci systemu jonizacji wody, które zapobiega powstawaniu kamienia kotłowego w przewodach.
Z kolei Pan Marek Mierzwiński z GEA Grasso pokazał możliwości odzysku ciepła z instalacji chłodniczej. Ideałem byłoby tutaj skojarzenie dwóch obiektów np. linii zamrażalniczej do owoców i warzyw np. z basenem.
W części praktycznej pan Albert Depta omówił pokrótce sposoby regulacji instalacji chłodniczej oraz zwrócił uwagę na odpowiedni dobór i umiejscowienie armatury chłodniczej np. zaworów regulacyjnych. Omówił również zasadę odtajania na żądanie, które to pozwala w racjonalny sposób zoptymalizować pobór energii przez urządzania chłodnicze.

 

2011_12_10d 2011_12_10e
Na zdjęciach od lewej: Marek Mierzwiński, Albert Depta


Podsumowując, warto wspomnieć, iż spotkanie było bardzo ciekawe. Formuła warsztatowa pozwoliła zebranym w wygodny sposób wymienić się informacjami z własnych doświadczeń eksploatacyjnych. Wypada więc liczyć na to, że ta cenna inicjatywa będzie kontynuowana i zamieni się wkrótce w cykliczne wydarzenie w naszej branży.