Targi PRO-HORTI pod patronatem branżowym Krajowego Forum Chłodnictwa Drukuj
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Data dodania: 21.11.2008

     Krajowe Forum Chłodnictwa objęło patronatem branżowym targi PRO-HORTI, które odbyły się na początku października 2008 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP). To wydarzenie dedykowane jest sadownictwu i ogrodnictwu przemysłowemu. Wsparcia branżowego udzieliły także Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej oraz Związek Szkółkarzy Polskich. Ideą przewodnią było przechowalnictwo owoców i warzyw.

    Uroczystego otwarcia pierwszego w Polsce Salonu Kontraktacji dokonali: Pan Mirosław Maliszewski – Prezes Związku Sadowników RP, Pan Wacław Maniawski (Elektronika) – Członek Zarządu Krajowego Forum Chłodnictwa oraz Pan Przemysław Trawa – Prezes Zarządu MTP.
    Wspomniana impreza przebiegała równocześnie z targami FARMA, Krajową Wystawą Ogrodniczą i Krajową Wystawą Zwierząt Hodowlanych. Salon PRO-HORTI rozpoczął się 2 października, tj. dzień wcześniej, niż pozostałe wspomniane wydarzenia. Dla komfortu rozmów biznesowych, był to dzień przeznaczony wyłącznie dla zaproszonych profesjonalistów. Bezpłatne zaproszenia-wejściówki otrzymali m.in. wszyscy członkowie organizacji patronujących PRO-HORTI, w tym oczywiście wszystkie firmy należące do KFCh.
    Podczas targów odbyły się liczne seminaria i wykłady techniczne – w tym także z dziedziny techniki chłodniczej. W programie znalazła się prelekcja Przewodniczącego Zespołu ds. Legislacji KFCh (Marka Wawryniuka, Termo Schiessl), jak również cztery prezentacje zainteresowanych członków Forum, ściśle związane z przechowalnictwem owoców i warzyw (Danfoss, Elektronika, Emerson i Termo Schiessl).
    Oprócz już wspomnianych firm, przedstawiciele jeszcze pięciu innych członków KFCh służyli fachową pomocą i konsultacjami w ramach dedykowanego sadownikom i ogrodnikom „Forum Doradców Krajowego Forum Chłodnictwa”. Były to: Alfa-Laval, Cherek-Chłód, M.A.S., Termster oraz York / Johnson Controls.
    Osoby odwiedzające targi mogły poznać sposoby przechowywania owoców i warzyw gwarantujące ich wysoką jakość. Uczestnicy seminariów i panelów konsultacyjnych mogli się także dowiedzieć jak dbać o owoce i warzywa w marketach, jakie obowiązki ciążą na właścicielach instalacji chłodniczych stosowanych w sadownictwie w świetle nowych przepisów prawnych, jak zaoszczędzić pieniądze na eksploatacji komór przechowalniczych, jak regulować i kontrolować temperaturę w komorze przechowalniczej oraz jak przechowywać „bez ususzki”. Generalnie, Doradcy Krajowego Forum Chłodnictwa byli gotowi odpowiedzieć na wszelkie pytania z zakresu „potrzebuję komorę chłodniczą – i co dalej?”.

Szczegóły dot. salonu PRO-HORTI dostępne są tu: www.prohorti.pl

Informację przygotował:
Michał Dobrzyński, Dyrektor Biura Krajowego Forum Chłodnictwa

 

Wydanie 11/2008