Unia Europejska jest drugim, co do wielkości, rynkiem żywności mrożonej na świecie. Każdego roku, konsumpcja towarów chłodzonych i mrożonych wzrasta tu o ponad dziesięć procent.
Gospodarowanie tak dużymi ilościami pożywienia nie jest łatwym zadaniem, zarówno dla producentów czy zarządzających logistyką, jak i detalistów, odpowiedzialnych za bezpośrednie dostarczanie towaru do miejsca przeznaczenia, czyli do konsumenta. Dodatkowo, producenci i dostawcy muszą również zapewnić nieprzerwaną ciągłość łańcucha chłodniczego w przypadku łatwo psujących się towarów, posiadających ograniczony termin przydatności do spożycia oraz dołożyć wszelkich starań, aby ich działalność związana z produkcją i magazynowaniem, ograniczała emisję dwutlenku węgla i w ten sposób przeciwdziałała postępującemu efektowi cieplarnianemu. W tym kontekście, w przemyśle spożywczym, duże znaczenie przypisuje się systemom chłodniczym opartym na czynnikach naturalnych. „Wykorzystanie amoniaku, dwutlenku węgla i węglowodorów może wnieść istotny wkład w poprawę równowagi ekologicznej firmy”, wyjaśnia Georges Hoeterickx, członek zarządu eurammon, Europejskiej Inicjatywy na Rzecz Rozwoju Czynników Naturalnych. „Czynniki naturalne są przyjazne dla środowiska, ponieważ nie powodują (jak np. amoniak) lub tylko nieznaczne przyczyniają się do globalnego ocieplenia. Ponadto systemy chłodnicze wykorzystujące czynniki naturalne są nie tylko energooszczędne, pozytywnie także wpływają na zmniejszenie zużycia węgla, co również wpływa na obniżanie kosztów ogólnych”. Poniższe przykłady ilustrują, w jaki sposób firmy wykorzystują naturalne czynniki chłodnicze do utrzymania świeżej żywności.
Przedsiębiorstwo logistyczne redukuje koszty, używając czynników naturalnych Grupa Kühne + Nagel z ponad 60 tys. pracowników, pracujących w 900 lokalizacjach, rozłożonych w 100 krajach, jest jedną z największych firm logistycznych na świecie. Centrum dystrybucyjne Grupy znajduje się w Wellingsborough (Anglia) i jest odpowiedzialne m.in. za zarządzanie dostawami towarów schłodzonych i mrożonych dla czołowych sprzedawców hurtowych żywności i napojów na rynku brytyjskim. Zespół projektowy ze Star Refrigeration opracował dla Grupy wysokosprawny system chłodzenia wykorzystujący amoniak (NH3) jako czynnik chłodniczy. Został on zainstalowany w istniejącym budynku magazynowym w rekordowo krótkim czasie 23 tygodni. Zaproponowane rozwiązanie zapewnia schładzanie i zamrażanie poszczególnych sekcji w magazynie, który posiada m. in. 17 ramp załadunkowych dla samochodów ciężarowych. System chłodniczy o mocy 500 kW utrzymuje mroźnię w temperaturze -25°C, natomiast system o mocy 650 kW – sekcję schładzania, pracującą w temperaturze od +2°C. Instalacja opiera się na dwustopniowym, pompowym agregacie amoniakalnym, z obiegiem gorącego gazu wykorzystywanym do odszraniania parowników. NH3 został wybrany jako przyjazny dla środowiska czynnik naturalny, który nie przyczynia się do wzrostu efektu cieplarnianego ani niszczenia warstwy ozonowej. Zintegrowane i bardzo wydajne urządzenie składa się dwóch sprężarek niskiego i dwóch wysokiego stopnia sprężania, oddzielacza cieczy, zainstalowanego na wysokim stopniu sprężania i dwóch skraplaczy natryskowo- wyparnych. To innowacyjne rozwiązanie, w porównaniu do systemu konwencjonalnego, zmniejsza koszty operacyjne ponoszone przez Kühne + Nagel o około 50 tys. £ rocznie.
Przestrzeń chłodnicza z koncepcją inteligentnego odprowadzania ciepła kontrolowana w sposób naturalny (...)
Energooszczędne wykorzystanie ciepła odpadowego: naturalna regulacja temperatury w chłodniach piekarń (...)
Supermarkety oszczędzają energię, skłaniając się ku systemom chłodniczym z czynnikami naturalnymi i optymalizacją obciążenia Od 15 lat duńska sieć supermarketów Fakta oraz jej dostawcy Superkøl i Advansor pracują nad poprawą efektywności energetycznej systemów chłodniczych w swoich sklepach. Fakta już w 2007 roku zaczęła wykorzystywać dwutlenek węgla jako czynnik chłodniczy, instalując 61 systemów transkrytycznych w 378 sklepach. Następnych 40 nowoczesnych systemów ukierunkowanych na optymalne obciążenie cieplne zainstalowano przed końcem 2010 roku. Te stosunkowo niewielkie systemy osiągają moc 9 kW w sekcjach głębokiego mrożenia oraz 28 kW w sekcjach średniotemperaturowych. Obecnie wszystkie systemy dostarczane są jako standardowe, pięciomodułowe jednostki, mając te same urządzenia chłodnicze, opakowania i chłodnice gazu oraz pracując z tymi samymi parametrami wyjściowymi. Zależnie od miejsca lokalizacji, zmienia się jedynie sposób instalacji systemu. Wszystkie systemy pracują z urządzeniami wspomagającymi wyposażonymi w układ obejścia strony parowej obiegu. Składają się one z dwóch sprężarek, z których jedna, przeznaczona do chłodzenia, wyposażona jest w przetwornicę częstotliwości, natomiast druga, w systemie głębokiego zamrażania, pracuje bez tego rodzaju przetwornicy. Sterowane są przez regulatory ADAP-KOOL produkcji Danfoss. Kontroler sprawdza również ciśnienie w chłodnicy gazu, w celu osiągania optymalnych wartości COP, a zawór elektryczny reguluje ciśnienie. Zmienny poziom chłodzenia oraz regulator wartości przegrzania, optymalizuje zużycie energii całego systemu. Możliwość zastosowania indywidualnych ustawień pozwala na szybką adaptację urządzenia do pracy przy różnych wymaganiach chłodniczych i lokalowych. W zależności od aplikacji, obsługiwany może być więcej niż jeden parownik. Badanie zużycia energii w zainstalowanych pierwszych dziesięciu, przedstawionych tu nowatorskich rozwiązaniach, wykazało średnio 10-procentowe oszczędności zużycia energii w porównaniu do systemów wykorzystujących czynniki z grupy HFC, montowanych zwykle w sklepach sieci do roku 2007. Niemiecki Instytut Żywności Mrożonej (Deutsches Tiefkühlinstitut eV) szacuje średnioroczne spożycie żywności mrożonej w Niemczech w 2010 roku, na poziomie 40,2 kg na mieszkańca. Biorąc pod uwagę obecną liczbę ludności, wynoszącą 81,5 mln, daje to co roku około 3,3 miliarda kilogramów.
|