POLAGRA odpowiada na wyzwania całej branży. Rozmowa z Wojciechem Kokotkiem, dyrektorem projektu targów POLAGRA Email
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Data dodania: 02.08.2023

 

Na wstępie naszej rozmowy chciałbym zapytać jak scharakteryzowałby Pan targi POLAGRA, czy są to targi technologiczne, czy też poświęcone wyrobom spożywczym i do kogo są one adresowane?


Wojciech KOKOTEK: Już od kilku dobrych lat POLAGRA skupia nie tylko całą branżę spożywczą, ale też sektor HoReCa. Na pewno nie można mówić o tych targach jedynie jako targach technologicznych. Wydzielony salon Foodtech, w którym wystawiają się producenci maszyn, urządzeń i całych linii technologicznych, przeznaczonych do produkcji wszystkich rodzajów żywności, to oczywiście wciąż bogaty i rozbudowany segment. Ale nie jedyny.


W salonie Food gościmy głównie producentów, eksporterów, importerów i dostawców żywności. Te dwa salony uzupełnia salon Horeca, skupiający wystawców z branż hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej.

 

 20230802 POLAGRA 1 Wojciech Kokotek slideshow

Wojciech Kokotek, dyrektor projektu targów POLAGRA (fot. Grupa MTP, Monika Pasieczna – Fotobueno)

 

 


Rosnące koszty produkcji, transportu, energii, czy też koszty pracownicze to czynniki zewnętrzne, na które nie mamy wpływu. Ale możemy pomóc naszym wystawcom i zwiedzającym zaprezentować i poznać rozwiązania, które pozwalają dostosować się do nowej rzeczywistości i ograniczać te koszty – mówi Wojciech Kokotek, dyrektor projektu targów POLAGRA.

 

 

Gospodarka, przemysł cały czas ewoluuje. Jakie według Pana są obecnie najważniejsze wyzwania dla przemysłu spożywczego i jako organizator targów jak chcecie odpowiedzieć na te potrzeby?

 

W.K.: Nie będę oryginalny, bo wyzwania dla przemysłu spożywczego i gastronomii są ogólnie znane, a największym pozostają rosnące koszty produkcji, transportu, energii, czy też koszty pracownicze. To czynniki zewnętrzne, na które nie mamy wpływu. Ale możemy pomóc naszym wystawcom oraz zwiedzającym zaprezentować i poznać rozwiązania, które pozwalają dostosować się do nowej rzeczywistości i ograniczyć te koszty.


Poza tym każda branża, czy to mięsna, mleczarska, piekarnicza, czy też gastronomiczna boryka się ze swoimi wyzwaniami. W przypadku hodowców i producentów, dla jednych będą to wyzwania związane z eksportem, dla innych te dotyczące utrzymania zespołów pracowników i ogólnie rozumianym zarządzaniem. Nie można też zapominać o ochronie środowiska. W tym temacie od branży spożywczej wymaga się coraz więcej.

 

 

Bardzo ważnym elementem targów są dziś imprezy towarzyszące takie jak kongresy branżowe, panele szkoleniowe. Czy mogą Państwo już coś powiedzieć o planowanych wydarzeniach towarzyszących?


W.K.: W tym roku mamy ich całkiem sporo. Zacznijmy od nowości, czyli strefy kancelarii, do której zaprosiliśmy wyspecjalizowane kancelarie prawne w zakresie przepisów dotyczących branży spożywczej. Prawnicy przeprowadzą aż cztery szkolenia na naszej scenie, a przedstawiciele kancelarii będą obecni na swoich stoiskach przez trzy dni, więc okazja do spotkania i rozmowy z nimi na pewno się znajdzie.


Tradycyjnie już podczas POLAGRY odbędzie się Kulinarny Puchar Polski. Ten najważniejszy konkurs dla szefów kuchni w Polsce potrwa dwa dni. Z kolei przez trzy dni, w konkursie Master Baker, będą rywalizować piekarze, a nawiązując do trendów zdrowego żywienia przedstawiciele branży piekarniczej będą mogli odwiedzić Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo.


Nie zapominamy również o technologiach chłodniczych i klimatyzacyjnych. Dzięki współpracy z państwa wydawnictwem już po raz kolejny zwiedzający będą mogli w punkcie konsultacyjnym na stoisku miesięcznika Chłodnictwo&Klimatyzacja skorzystać z wiedzy ekspertów w zakresie najnowszych technologii chłodniczych i przechowalniczych, trendów, nowości, a także przepisów związanych z budową i eksploatacją nowoczesnych systemów chłodniczych i klimatyzacyjnych dla branży spożywczej oraz sektora HoReCa.


20230802 POLAGRA 2

fot. Grupa MTP, Piotr Pasieczny – Fotobueno

 

 

Jakie najważniejsze tematy będą podejmowane podczas tych spotkań?


W.K.: Wspomniane już szkolenia prawnicze będą dotyczyły m.in. przeciwdziałania marnowaniu żywności, reklamie i znakowaniu opakowań do żywności, udziału recyklatów w opakowaniach, czyli jednego z bardzo ważnych aspektów ochrony środowiska oraz urzędowych kontroli żywności. To ostatnie będzie stanowiło praktyczny przewodnik po zmianach w przepisach krajowych i unijnych.


Szkolenia dla branży HoReCa obejmą tematy związane z kalkulacją cen w menu, efektywnego zarządzania foodcostem, inwentaryzacji, radzenia sobie z inflacją i zmiennymi cenami produktów oraz skutecznej współpracy między kuchnią a salą. Szefowie kuchni będą mogli też wziąć udział w trzydniowych warsztatach.

 

 

Patrząc z punktu widzenia wystawcy oczekującego nowych kontaktów, możliwości zaprezentowania swoich produktów, jaką grupę odwiedzających chcieliby Państwo przyciągnąć na targi i jakie będą Państwa działania w tym zakresie?


W.K.: Niełatwo odpowiedzieć na to pytanie. Targi POLAGRA obejmują bardzo szeroką tematykę, więc przegląd zwiedzających musiałaby zająć pół tego wywiadu (śmiech). Ale spróbujmy, choćby pokrótce.


Nasze targi odwiedzają m.in. przedstawiciele piekarni, cukierni, hurtowni spożywczych, centrów dystrybucyjnych, producenci przetworów mięsnych i rybnych, zakładów przetwórstwa mięsnego. Dlatego mocno stawiamy także na branżę mięsną – bardzo silną w naszym kraju, ale borykającą się z wieloma wyzwaniami.

 

20230802 POLAGRA 3

fot. Grupa MTP, Piotr Pasieczny – Fotobueno

 


Są u nas także przedstawiciele mleczarni i całego sektora mleczarskiego. Ten segment wzmacniamy w tym roku szczególnie. Polska Izba Mleka będzie miała u nas kilkusetmetrowe stoisko, a na nim pojawi się przynajmniej kilkanaście firm z tej branży.


Zwiedzający salon Horeca to przede wszystkim właściciele i managerowie restauracji, punktów gastronomicznych, hoteli, kucharze, szefowie kuchni. Dla nich mamy – wspomniane już – bezpłatne szkolenia i możliwość spotkania z ekspertami. Planujemy także dwie strefy: franczyzy, na której będzie można spotkać franczyzodawców oraz strefę startup, na której będzie można zapoznać się nowoczesnymi rozwiązaniami.


Zależy nam też na sektorze kawy i herbaty. Planujemy zorganizować festiwal kawy, na którym nie tylko będzie można wypić litry kawy z różnych zakątków świata, ale zaprezentują się kawiarnie i palarnie z Polski.

 

20230802 POLAGRA 5

fot. Grupa MTP, Piotr Pasieczny – Fotobueno



Na koniec zatem jeszcze zapytam, do kiedy mogą zgłaszać się wystawcy i czy są jakieś promocyjne pakiety dla firm chcących pokazać się po raz pierwszy na targach POLAGRA?


W.K.: Wychodzimy z założenia, że do każdego klienta trzeba podchodzić indywidualnie, ale przygotowaliśmy między innymi pakiet razem z „Dziennikiem Gazetą Prawną”. Wykupując stoisko, wystawca otrzymuje ceny za powierzchnię, które obowiązywały do końca maju. Do tego może, na preferencyjnych warunkach, zaprezentować się w specjalnym dodatku tematycznym do tego dziennika.

 

20230802 POLAGRA 4

Punkt konsultacyjny czasopisma Chłodnictwo&Klimatyzacja (fot. Grupa MTP, Piotr Pasieczny – Fotobueno)


Targi odbędą się 27–29 września, na zgłoszenia czekamy tak naprawdę do samego końca, ale muszę zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Profesjonalne przygotowanie stoiska zawsze zajmuje nieco czasu – warto o tym pamiętać. Poza tym wszystko wskazuje, że tegoroczna POLAGRA będzie większa od ubiegłorocznej. Aktualnie mamy już zgłoszenia od kilkudziesięciu firm, z których część to liderzy w swoich segmentach branży spożywczej. Dlatego zdecydowanie warto się z nami skontaktować jak najszybciej.

 


Jako partener medialny zachęcam zatem przedstawicieli naszej branży do prezentacji swoich urządzeń i technologii, dziękuję za rozmowę i do zobaczenia na targach.

 

W.K.: Dziękuję i zapraszam na targi POLAGRA

 

 

 

POLECAMY WYDANIA SPECJALNE

  • Pompy ciepła 2023-2024

  • Pompy ciepła 2021-2022

  • Pompy ciepła 2022-2023

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023

  • Pompy ciepła 2020-2021

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020

  • Pompy ciepła 2019-2020

  • Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2019

Katalog firm chłodnictwo, klimatyzacja, wentylacja

CHŁODNICTWO: Agregaty (chillery) chłodzone powietrzem, Agregaty (chillery) chłodzone wodą, Agregaty absorpcyjne, Agregaty skraplające, Aparatura kontrolno-pomiarowa, Chłodnice, Chłodnictwo w transporcie, Chłodziwa i nośniki ciepła, Czynniki chłodnicze, Dry-coolery, Drzwi chłodnicze (okucia, akcesoria), Elementy rozprężające, Filtry - osuszacze czynnika chłodniczego, Komory chłodnicze i zamrażalnicze, Kontenery chłodnicze, Maszyny do produkcji lodu (płatkarki, kostkarki), Materiały termoizolacyjne, Meble chłodnicze i zamrażalnicze, Monobloki chłodnicze, Odolejacze, separtory, Oleje sprężarkowe, Płyty warstwowe, Pompy cyrkulacyjne, Silniki, Siłowniki, Sprężarki chłodnicze, Tunele mroźnicze (kriogeniczne), Układy i aparatura regulacyjna, zabezpieczająca i nadzorująca, Urządzenia rozmrażające, Wieże chłodnicze, Wyłączniki i przekaźniki czasowe, Wymienniki ciepła (parowacze, skraplacze), Wymienniki płytowe, Zasobniki chłodu, Zawory, Zespoły spręzarkowe, Pozostałe akcesoria, Projektowanie, badania, doradztwo techniczne, certyfikacja.

KLIMATYZACJA i WENTYLACJA: Aparatura kontrolno-pomiarowa, Aparaty grzewczo-wentylacyjne, Centrale klimatyzacyjne monoblokowe, Centrale klimatyzacyjne rooftop, Centrale klimatyzacyjne sekcyjne, Chłodnice/nagrzewnice kanałowe, Czerpnie i wyrzutnie, Filtry powietrza, Kanały wentylacyjne, Klapy ppoż. (oddymiające, odcinające), Klimakonwektory, Klimatyzacja samochodowa, Klimatyzatory kompaktowe (przenośne, okienne), Klimatyzatory split, Klimatytory multi splity, Kolektory słoneczne, Kratki, nawiewniki, dysze, Kurtyny powietrzne, Materiały termoizolacyjne, Nasady kominowe, wywietrzniki, Nawilżacze (parowe, zraszające, ultradźwiękowe, komory zraszania), Oczyszczacze powietrza, Odciągi miejscowe, Okapy kuchenne, Osuszacze powietrza, Pompy ciepła, Pompy cyrkulacyjne, Przepustnice, Rekuperatory i regeneratory do odzysku ciepła, Siłowniki, Stropy, belki chłodząco-grzejące, Systemy Super Multi, Szafy klimatyzacji precyzyjnej, Tłumiki hałasu, Układy i aparatura regulacyjna, zabezpieczająca i nadzorująca, Wentylatory dachowe, Wentylatory oddymiające, przeciwwybuchowe, chemoodporne, Wentylatory osiowe, Wentylatory promieniowe, Wentylatory strumieniowe (oddymiające), Wymienniki gruntowe, Pozostałe akcesoria, Projektowanie, badania, doradztwo techniczne, certyfikacja.

MATERIAŁY, NARZĘDZIA, PRZYRZĄDY, AKCESORIA: Izolacje akustyczne, termiczne, Materiały i przyrządy lutownicze i spawalnicze, Materiały uszczelniające, Narzędzia, Rury, kształtki, akcesoria, Urzadzenia i środki czyszczące, Urządzenia do inspekcji i czyszczenia systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych, Urządzenia do usuwania i napełniania instalacji chłodniczych; recyklingu czynników chłodniczych, Wibroizolacje, Zamocowania i tłumiki drgań.

INNE: Zrzeszenia i organizacje, Oprogramowanie komputerowe, Portale internetowe, Targi, wystawy, szkolenia.