Nowoczesne technologie wychładzania półtusz wieprzowych |
Data dodania: 06.06.2012 |
Wejście Polski do Unii Europejskiej otworzyło dodatkowe rynki zbytu dla polskich producentów żywności, w tym również dla producentów mięsa. Ze względu na niską cenę oraz walory smakowe polskie mięso cieszy się ogromną popularnością nie tylko w krajach UE, ale również jest eksportowane do Rosji.
Nowe rynki zbytu otworzyły możliwość zwiększenia produkcji oraz wymogły konieczność zastosowania rozwiązań chłodniczych, spełniających wysokie standardy wymagane przez odbiorców. Zainteresowanie inwestorów zwróciło się w stronę nowych technologii chłodniczych, które są wydajniejsze i tańsze. Johnson Controls, we współpracy ze specjalistami z Polski i Europy Zachodniej, opracował kompletne instalacje tuneli wychładzania szokowego półtusz wieprzowych. Technologia ta pozwala ograniczyć ususzkę towaru do poziomu 0,8÷1,0% w porównaniu z 2÷3% przy zastosowaniu standardowych technologii, co wpływa zasadniczo na zwiększenie efektywności produkcji. Biorąc pod uwagę koszty inwestycji, zwraca się ona po ok. 2÷3 latach, w zależności od wielkości produkcji. Dla dużych zakładów o uboju rzędu 400 świń na godzinę zapotrzebowanie na wydajność chłodniczą dla tunelu szokowego chłodzenia półtusz wieprzowych dochodzi do ok. 1000÷1200 kW przy temperaturze odparowania rzędu -35°C÷-40°C. W takim przypadku najbardziej racjonalnym wyborem instalacji chłodniczej jest pompowy układ amoniakalny, który zapewnia zdecydowanie większą efektywność energetyczną i niższe koszty eksploatacyjne niż układy freonowe.
Dla zakładów o mniejszej zdolności ubojowej (do 120 świń na godzinę) można rozważyć również zastosowanie układu chłodniczego z freonem R404A jako czynnikiem chłodniczym. Należy jednak pamiętać o większych kosztach eksploatacyjnych takiej instalacji w porównaniu z instalacją amoniakalną. Mają na to wpływ zarówno większe zapotrzebowanie mocy elektrycznej przez silniki sprężarek, jak i konieczność zastosowania odtajania elektrycznego chłodnic powietrza. Każdy tunel jest projektowany indywidualnie, przy uwzględnieniu warunków panujących u danego inwestora. Przy założeniu wagi tuszy ok. 80 kg i temperatury poubojowej 38÷40°C po wyjściu z tunelu średnia temperatura mięsa wynosi 7÷10°C, przy czym cienkie części zostają zamrożone. Tunel jest podzielony na 2 lub 3 części. W pierwszej części następuje intensywne ochładzanie, dzięki któremu następuje zamknięcie porów i zeszklenie powierzchni skóry. Pozwala to na wychładzanie półtusz bez niebezpieczeństwa dalszej utraty wody w miarę trwania procesu. Proces zeszklenia ułatwia płuczka wodna na wejściu półtuszy do tunelu lub natrysk wodnych roztworów substancji polepszających własności półtusz. Część druga pozwala na dochłodzenie partii mięsa i zmagazynowanie chłodu w półtuszy. Część trzecia tunelu stosowana jest tam, gdzie zależy nam na uzyskaniu mięsa kulinarnego pierwszej klasy. Panuje w niej regulowana temperatura od -22°C do +5°C. Część ta pozwala na wstępne wyrównanie temperatury przy zastosowaniu intensywnego nadmuchu powietrza. Czas przejścia półtusz przez tunel wynosi ok. 75 min dla tuneli dwustrefowych i 100 min dla tuneli trzystrefowych. (...)
Podsumowanie
Firma Johnson Controls zapewnia kompleksową obsługę zakładów, począwszy od doradztwa, a na dostawie i montażu kompletnych instalacji chłodniczych kończąc. Pełna oferta dostaw i prac obejmuje, w zależności od potrzeb: |
POLECAMY WYDANIA SPECJALNE
-
Pompy ciepła 2023-2024
-
Pompy ciepła 2021-2022
-
Pompy ciepła 2022-2023
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023
-
Pompy ciepła 2020-2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020
-
Pompy ciepła 2019-2020
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2019