Mrożenie kriogeniczne – technologia z przyszłością |
Data dodania: 05.08.2011 |
Technologie mrożenia i schładzania kriogenicznego są coraz powszechniej stosowane przez producentów żywności. Pozwalają one nie tylko na wykorzystanie produktów sezonowych w cyklu całorocznym, czy na zmniejszenie ważności czynnika czasu podczas dystrybucji na dalekie dystanse, ale przede wszystkim na zachowanie sensorycznych i odżywczych właściwości żywności, co pozwala sprostać wciąż rosnącym oczekiwaniom konsumentów.
Utrwalenie żywności Przechowywanie produktów w niskiej temperaturze znacząco spowalnia reakcje enzymatyczne i biochemiczne, które występują naturalnie w żywności niezamrożonej. Przemiana wody w lód i towarzysząca temu koncentracja pozostałych substancji nie rozpuszczonych powoduje obniżenie aktywności wody do poziomu, w którym nie jest możliwy rozwój drobnoustrojów. Zatem proces mrożenia opóźnia chemiczną, enzymatyczną i mikrobiologiczną degradację żywności zarówno w samym procesie utrwalania, jak i podczas późniejszego przechowywania.
Technologie mrożenia i schładzania kriogenicznego
Urządzenia do mrożenia (...) |
POLECAMY WYDANIA SPECJALNE
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2024
-
Pompy ciepła 2023-2024
-
Pompy ciepła 2021-2022
-
Pompy ciepła 2022-2023
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023
-
Pompy ciepła 2020-2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020
-
Pompy ciepła 2019-2020