Optymalizacja zużycia energii elektrycznej supermarketu Projektowanie instalacji i dobór komponentów chłodniczych |
Data dodania: 09.10.2012 | |||||
Nie trzeba nikogo przekonywać, że w dobie ogólnego kryzysu szczególną uwagę należy zwrócić na poziom zużycia energii elektrycznej. Chłodnictwo komercyjne w supermarkecie jest głównym obciążeniem w tym zakresie.
Udział w całkowitym koszcie energii elektrycznej dla supermarketu szacuje się na 40%. Źródła ogólne określają szacunkowe roczne zużycie energii elektrycznej średniej wielkości supermarketu na poziomie 220 000 kWh, a więc chłodnictwo komercyjne to 88 000 kWh, co przy kwocie kWh = 0,45 PLN daje kwotę 39 600,- PLN/rocznie. Stąd też szczególną uwagę należy zwrócić na przemyślany pod tym kątem dobór urządzeń i projekt instalacji chłodniczej. W tekście przybliżone zostały praktyczne uwagi do zasad doboru i wytycznych projektowych przyjętych dla obiektów Tesco.
Meble chłodnicze Wybór takiego rozwiązania w fazie projektu, jak to ma miejsce w supermarketach Tesco, umożliwia przyjęcie w bilansie chłodniczym wartości obciążenia chłodniczego o 20÷30% niższych niż nominalne. Jako standard stosuje się też elektroniczne zawory rozprężne, energooszczędne silniki wentylatorów w wersji z elektroniczną komutacją oraz oświetlenie LED. Duży i jak się wydaje niewykorzystany potencjał tkwi jednak w parametrach wielkości obciążenia chłodniczego mebli i projektowanej temperaturze parowania czynnika chłodniczego. Szczególnie w perspektywie ostatnich lat obserwujemy zmiany w koncepcji projektowej urządzeń chłodniczych, dążenie projektantów do poprawy efektywności poprzez założenie wyższej temperatury parowania a więc poprawienie współczynnika COP/EER. Pytanie, jakie należy sobie zadać to, jaka powinna być optymalna wartość tego parametru. Wiadomym jest, że podwyższenie temperatury parowania wiąże się z konieczności zwiększenia powierzchni wymiany i/lub zwiększenia intensywności wymiany ciepła poprzez zwiększenie przepływu powietrza przez wymiennik. Konstrukcja mebla chłodniczego oraz koszty wytworzenia nie pozwalają na duże pole manewru w tym zakresie. Doświadczenia Tesco wskazują na możliwość stosowania temperatury parowania dla czynnika chłodniczego R404A urządzeń przeznaczonych do przechowywania produktów w dodatniej temperaturze -5°C, dla urządzeń mroźniczych -32°C dla 3 klasy klimatycznej (temperatura otoczenia +25°C, wilgotność względna 60%). Tego typu rozwiązania oferują zarówno zagraniczni producenci np. Carrier jak i krajowi – JBG2, ES SYSTEM K.
Skraplacze powietrzne, instalacja rurowa (...)
Zespoły sprężarkowe, sterowanie (...)
Podsumowanie
LITERATURA |
POLECAMY WYDANIA SPECJALNE
-
Pompy ciepła 2023-2024
-
Pompy ciepła 2021-2022
-
Pompy ciepła 2022-2023
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2022
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2023
-
Pompy ciepła 2020-2021
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2020
-
Pompy ciepła 2019-2020
-
Katalog klimatyzatorów typu SPLIT. Edycja 2019